26 Ağustos 2008 Salı

Koç.net'in telekomünikasyon markası Biri

Türkiye'nin özel şirketlere kurumsal hizmet veren Koç.net, Biri markasıyla birlikte son kullanıcılara ulaşıyor. Şu anda 5 ildeki 99 santralle 2.950.000 haneye ulaşabildiğini söyleyen Koç.net, Biri ile tamamen kendi omurgası üzerinden ADSL internet bağlantısı sağlamayı hedefliyor.

Tarifeler Ne Durumda?

Koç.net'in Biri'si esasen TTNet ile benzer ücretlerle piyasaya çıkıyor. Fakat ilk çıkışa özel olarak bazı özelikler kullanıcılara ek olarak sunuluyor. Kullanıcılarına 8 GB'lık posta kutusu alanı ve 5 GB kotalı dosya depolama alanı gibi ek alan sunan Biri, dikkati esas indirimli tarifelerle çekiyor.

Limitli tarifelerde 1 Mbit ve 4 GB kotalı tarife aylık sadece 14,90 YTL'ye kullanıcılara sunulurken en üst seviyedeki kotasız 4 Mbit'lik bağlantı kampanya dahilinde sadece 46,90 YTL'ye sunuluyor. Bu ücretler aboneliğin ilk ki ayı boyunca geçerli olacak. Bundan sonra ise TTNet'le aynı fiyatlar üzerinden aylık aboneliğinizi sürdürebiliyorsunuz. Güzel bir
haber olarak aboneliklerde abonelerden süre taahhüdü istenmediğini de belirtelim.

Telefon Hizmeti de Var

Biri'den satın aldığınız ADSL bağlantısını kendi şebekesi üzerinden sağlayan Koç.net sadece ADSL bağlantısı üzerinden size telefon görüşmesi imkânı da sunuyor. Ayrıca bunun için ek bir sözleşme veya başvuru gerekmiyor. Tek yapmanız gereken, size abonelikle sağlanan Airties üretimi modemin arkasına bağladığınız ev telefonunuzla normal şekilde numara çevirmek ve istediğiniz GSM, şehirlerarası veya uluslararası numarayı çevirmek. Bu şekilde %44'e varan indirimlerle telefon görüşmesi yapabiliyorsunuz.

Aboneliğinizi iptal ederseniz kablosuz ağ destekli modemi ya iade ediyorsunuz ya da 50 YTL karşılığında modem sizin oluyor. Biri hizmetlerine Türkiye çapındaki Beko, Arçelik ve Bilkom bayilerinden ulaşılabiliyor. İlginç bir ayrıntı olarak çalışan kişiler için isterseniz hattınız akşam 11'de bile bağlanabiliyor.

25 Ağustos 2008 Pazartesi

sXe 8.2 Fix 3 Sxe 8.4 Sxe 8.5 sXe Injected Client sXe 8.2 İNDİR

sXe 8.0 Fix 3 Injected yayınlandı.

sXe 8.0 Fix 3 Sxe 8.1 Sxe 8.2 sXe Injected Client sXe 8.0 Fix 3 İNDİR

* Düzeltilen : Kaspersky Antivirus yakalama hatası

* Düzeltilen : COMODO Güvenlik duvarı uyuşmaması

Önemli : Bu yeni sürümde bağlantı doğrulama sistemi değiştiği için daha önceki sXe Injected sürümü kullanan sunuculara bağlanamıyacaklardır.



SÜREKLİ OLARAK GÜNCELLENEN BİR LİNK:

DOWNLOAD

Demir Demirkan:"PC'ler kereste gibi"

O son zamanlarda artan müzik kirliliğinde kendi çizgisini değiştirmeyen, müziği bilen, seven ve ne yaptığını çok iyi bilen bir isim. O Demir Demirkan. Türk Rock müziğine yeni bir soluk kazandırmış, sıradanlığa ve klişelere meydan okuyan bir yandan da büyük kitlelere karşı gitarını konuşturan kaya gibi müzisyen.

Her şeyin dışında teknolojiyle de oldukça haşır neşir bir müzisyen Demir Demirkan. Biz de Demir'i kavurucu bir yaz günü yakalayıp teknoloji ve müzik üzerine sohbet ettik ve Demir sorularımıza çok içten ve samimi cevaplar verdi.

Hacker'lara Söz Hakkı Verildi

MIT öğrencisi üç gencin ortaya çıkarttığı akıllı elektronik biletlerdeki güvenlik açığı konusu tekrar gündemde. Konu hakkındaki konuşma yasağı artık kalktı.

Black Hat güvenlik konferansında gündeme gelen ve daha sonra Amerika'daki Massachusetts Institute of Technology öğrencisi üç genç tarafından kamuya anlatılmak istenilen güvenlik açığı, bütün dünyada sıkça kullanılan NXP firmasının Mifare Classic elektronik bilet sistemindeki sorunu konu alıyor. Bu güvenlik açığı ve keşfedilme yöntemleri hakkında bir sunum hazırladıklarını duyuran gençler için yerel taşıma şirketinin başvurusu üzerine çıkartılan konuşma yasağı kaldırıldı. Federal mahkeme, verdiği yeni kararda, hâlihazırda bulunan bir güvenlik hatası üzerine akademik bir sunum yapılmasının engellenemeyeceğine karar verdi.

Sağır Sultan Duydu

Uzun süredir internette gezinen ve mahkeme dosyalarına da eklenerek kamuya iyice açılan güvenlik sorununu bilmeyenin kalmaması da belki bu mahkeme kararı üzerinde etkili olmuştur. O kısmını çok da net bilemiyoruz.

Her Çocuğuna Dizüstü Veren Ülke

Yeni Zelanda yakınlarında bulunan Niue isimli ülkede bulunan okul çağındaki her çocuk bir dizüstü bilgisayara kavuştu. OLPC kaç dizüstü bilgisayar dağıttı?

Niue isimli küçük bir ülkede (ki bu ülke İngiltere'ye bağlı) yerel hükümet, öğrenim çağındaki çocuklar için toplu biçimde OLPC projesinin ürünü olan XO isimli dizüstü bilgisayardan Satın aldı. İlk bakışta Niue'nin gerçekten "her çocuğa bir dizüstü bilgisayar" projesini, isminin hakkını vererek hayata geçirdiğini ve çok büyük miktarlarda ürün satın alındığını düşünebilirsiniz. Fakat durum biraz farklı: Niue'nin nüfusu sadece 1600 ve dağıtılan bilgisayar sayısı ise 500. Bu miktarın OLPC projesinin en düşük sipariş adedini bile karşılamadığını düşünebiliriz; zaten OLPC'nin bu ürünleri satmaktan çok ülkeye hediye etmiş durumda.

Dava Açmak Korsanı Bitirmez

EA Sports yetkilisi Peter Moore, yazılım korsancılığı konusuna ilginç yaklaşımlarda bulunurken, müzik endüstrisinden de örnekler verdi. Ayrıntılar burada.

Eski Microsoft oyun bölümü başkan yardımcısı, yeni EA Sports Başkanı Peter Moore, yakın zamanda bazı firmaların korsan oyunculukla alakalı davalar açmasını değerlendirdi. Dosya paylaşımları arttığı müddetçe bu gibi önlemlerin faydasız kalacağını söyleyen Moore, müzik endüstrisini örnek vererek, orada da bu gibi davaların işe yaramadığına dikkat çekti.

Kaybeden Son Kullanıcı Oluyor

Kendisinin de müşteriyi cezalandırmaktan yana olmadığını belirten Peter Moore, korsan oyunların sektöre darbe vurduğunu, ama mahkemelerde hak aramak yerine kabul edilebilir bir çözüm bulmak gerektiğini savundu. "Bu insanlar fikri mülkiyet haklarını çalıyor olsa da, bunu çözmek için oyun yapımcıları ve dağıtıcıları olarak daha iyi çözümler üretebileceğimize inanıyorum." diyen Moore, insanları para için dava etme fikrine yanaşmadığını belirtti.

Image

Bu Site Erişimini Engellemiştir!

Son zamanlarda iyice artan erişim engellemelere karşı internet siteleri tarafından başlatılan kampanyaya katılanların sayısı 300'ü geçti. Peki sonuç alınabilecek mi?

Önce YouTube vardı. Sonrasında ShiftDelete.Net'in ilk olarak duyurduğu DailyMotion'un kapanması, büyük yankı uyandırdı. Zaman zaman WordPress, bazen de Ekşisözlük çeşitli sebeplerle kapatıldı. Google Grupları'na erişim de yasaklardan engellemelerden nasibini aldı. Ancak Türk internet kullanıcıları gibi, site sahipleri de bu kapatmalardan fazlasıyla usandı.

Bu Siteye Erişim Kendi Kararıyla Engellenmiştir!

Nihayet olan oldu ve “sansüre karşı sansür" kampanyası elmaaltshift.com tarafından başlatıldı. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı ve mahkemelerin yerine, ana sayfalarına kendi inisiyatifleriyle erişim yasağı koyan sitelerin sayısı günden güne arttı ve bugün itibarıyla farklı içeriklere sahip 300 web sitesi “Geleceğin İnternetinin Önizlemesine" dahil oldu.

20 Ağustos'a kadar sürecek olan kampanya, algıda zorluk yaşayan ilgili mercilere sesini duyurabilecek mi bilinmez. Ancak bu sitelere giren birilerinin “Bunu ne zaman kapattık yahu?!" diye şaşırarak dava arşivini tekrar kontrol edeceği kesin. Kampanyaya destek veren siteler ve katılım için tıklayın.


Kampanyanın Tanıtım Filmi:

http://www.vimeo.com/1533868

Microsoft Google'a Komşu Oluyor

İmparatorluğunu genişletmeye devam eden Microsoft, 500 milyon dolarlık dördüncü veri merkezini Iowa'nın Des Moines kentinde inşa edecek. Peki neden Iowa?

500 milyon dolar maliyetli dördüncü veri merkezini(data center) inşa etmek için Iowa'yı seçen Microsoft, Google'ın inşa ettiği 600 milyon dolarlık veri merkezine sadece 200 km mesafedeki
yeni yapısıyla ezeli rakibine komşu olacak. Vergi indirimleri ve düşük enerji ücretleri nedeniyle Iowa'yı seçen firma, yıllık ortalama 70.000 dolar maaşlı 50 ila 75 kişiyi bu yeni merkezinde çalıştıracak.

Maksat Rekabet

Google ile online alanda daha iyi rekabet edebilmek için bu 185 dönümlük dev veri merkezinin temellerini atan Microsoft, inşaatın 12 ila 18 ay sonra bitmesini beklediğini açıklarken, kaç adet sunucunun barınacağı konusunda açıklama yapmadı. Bakalım yeni data center tamamlandığında, Google bir kutu baklava ile birlikte yeni komşusuna "hayırlı olsun" ziyareti yapacak mı.

Türk Telekom'a Rakip Biri Geliyor Kim ??

Türk Telekom'a yeni rakipler gelmeye devam ediyor. Yeni markalar, hem ADSL hem de sesli görüşme imkanı sunacaklar. Rakiplerin en yenisini açıklıyoruz.
Türk Telekom, ülkedeki tüm kablo altyapısının kendisine ait olması nedeniyle rakipsiz gibi görünüyor. Çok ciddi bir rekabetin olabilmesi için, yeni firmanın kendi kablo altyapısını sunması şart. Teknolojinin gelişmesi ve kablolu altyapıların alternatiflerinin oluşması ile beraber, Türk Telekom'un verdiği hizmetlerin aynısını çok daha
uygun fiyata sunmak isteyen firmaların sayısı da artıyor.

Telekom'un Rakibi Biri mi?

Bu rakiplerden en yenisi, Koç Grubu'na ait olan "Biri" markası. http://www.biri.com.tr/

Yahoo Editör Alıyor

Google Knol servisinden geri kalmak istemeyen Yahoo, haber sayfasında kullanıcı kaynaklı içerik yayınına başlıyor. Peki, Yahoo'da yazmak için ne gerekiyor?

Teknolojinin kalbinin attığı Japonya'da lider durumda olan Yahoo Japonya, birçok açıdan ABD'deki koluyla sadece isim benzerliği taşıyor. Yeniliklere önem veren Yahoo Japonya, Google'ın Knol servisini duyurmasının hemen ardından kendi
haber sayfasında da benzer bir hizmete girişti. Yahoo'nun Japonca haberler sayfasında artık Wikipedia benzeri "düzenlenebilir haberler bölümü" şeklinde bir bölüm yer alıyor.

Ancak diğer projelerin aksine, Yahoo bu konuma ciddi kullanıcıları getirmek için online bir test yapıyor. İyi derecede Japonca biliyorsanız, kendi yazılarınızı milyonlarla paylaşmak için artık fırsatınız var.
Yeni geliştirilen Zeemote, Nokia N-Gage oyunlarını uzaktan kumandayla oynamanızı sağlıyor. Bununla birlikte özel "TV-Out" çıkışıyla bu oyunları televizyonunuzdan da oynamanızı da mümkün kılıyor. Bu iki yeni özellik acaba Nokia bir oyun konsoluna mı dönüşüyor sorusunu da aklımıza getiriyor. Zeemote JS1 kumanda tüm N-Gage oyunlarla ve diğer S60 uygulamalarıyla çalışabiliyor.

Ergonomik bir dizayna sahip olan Zeemote, 47 gram ağırlığa sahip. Ayrıca Zeemote'la kamera, müzik dinleme gibi uygulamaları da uzaktan kontrol edebiliyorsunuz. Zeemote ilk olarak Almanya'da kendini göstericek ve önümüzdeki günlerde diğer ülkelere de sıçrayacak.

Kulaklarınızdaki soru işareti

Kimi tasarımlar oldukça ilginç oluyor, kimi en kaliteli ve en rahat kullanımı göz önünde bulunduruyor. Ancak yeni çıkan bir kulaklık hepsinin dışında çok farklı bir öğeyi göz önünde bulunduruyor. Yoonsang Kim'in tasarladığı soru işareti şeklindeki kulaklık boyna kolye gibi takılıyor ve çok rahat bir kullanım sunuyor.

Yeni kulaklıkla ilgili en önemli özellik ise tamamen anti bakteriyel bir yapıya sahip olması. Sıradan bir kulaklık uzun süre kullanımdan sonra kulak içerisinde ve üstünde çeşitli bakteriler üretir. Yoosang Kim'in özel kulaklığı hafifliği, kullanım rahatlığının yanı sıra hijyeni ve sağlığı da göz önünde bulunduruyor.

Türk Telekom'dan (Gerekçesiz) %5 Zam

Türk Telekom'dan (Gerekçesiz) %5 Zam

Türkiye'de sabit hatlarda iletişimin tekel kurumu olan Türk Telekom, son aldığı kararla birlikte kullanıcıların konuştukları dakika ücretlerine ortalama % 5 oranında zam yaptığını açıkladı.

Normal iktisadi anlayışı göre bir zam yapmak için normalde bir gerekçe bildirilir. Örneğin bir ekmeğin fiyatının arması için buğday fiyatlarının artması veya otobüs ücretlerinin artması için akaryakıt fiyatlarının artması gerekçelere dayanan zamlardır; ama bu yapılan Telekom zammı ise hiçbir gerekçeye dayanmayan, ancak tekel yönetim zihniyetinin gücü olarak kabul edilebilir bir zamdır.

Telekom fiyatlarına taze bir örnek vermek istiyorum. Geçen ay bağlattığım ev telefonumun faturasında görüşme ücretim olarak 4,03 YTL gözüküyor; ama gelen fatura 22,00 YTL.

Bu 22,00 YTL'nin, 5,38'i Sabit Ücret'e, 0,38'i Fatura Ayrıntısına, 1,50'si tam bir muamma olan Çeşitli Borçlar'a, 2,97'si KDV, 2,47'si ÖTV ve 0,12'si damga vergisi olmak üzere devlete gidiyor.

Yani benim 4,03'lük konuşmam oluyor 22,00 YTL. Hadi bu verdiğimiz paralar, bizlere teknoloji olarak geri dönse anlayacağım da, Telekom'da o da yok.

Dailymotion.com'u Engelleyen Belli Değil

Dailymotion.com'u Engelleyen Belli Değil

Dailymotion.com'u Youtube'un açık olduğu zamandan beri bilirim. Yalnız isminde daily falan geçince hep bir haber sitesinin video bölümüymüş gibi düşünürdüm. Bu önyargılarımı Youtube'un kapanması aldı. Youtube kapanınca Dailymotion.com'un da global bir video paylaşım sitesi olduğunu anlamıştım.

Dailymotion.com'da daha çok Fransız ağırlıklı kullanıcılar vardı ve kapanacağını hiç tahmin etmezdim. Çünkü el değmemiş bir sistemdi.

Ama gelen görün ki 2 gün önce video izlediğimiz site, dün birileri tarafından erişimine engel konuldu.

Şu ana kadar engellemeler mahkemelerden ve Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'ndan gelmişti. Dailymotion.com'un ise hangi merciinin engellediğine dair bir bilgi yok. Sadece kan kırmızısıyla ile "Bu siteye erişim mahkeme kararıyla engellenmiştir" yazmışlar. Bu kadar bilgi, bu despot sisteme çok bile diyorum.

Google News Türkçe Oldu

rama motoru olarak ortaya çıkan Google News bugün Türkçe servisi Google Haberler'i açtığını açıkladı. Google Haberler görünüş itibariyle bir haber portalına benzese de sonuçta bir haber arama motorudur. Onun için bu kulvarda site içi aramaları bile düzgün çalışmayan haber portallarının bulunduğu memlekette Google'ın başarılı olacağını tahmin ediyorum.

Google Haberler, önceden tanımlanan kaynak sitelerde bulunan haberlere göre ana sayfasını oluşturur. Haberlerde öncelik sırası ise normal pagerank sisteminde olan "kimin linki çoksa o üstte olur" mantığı değil de, haber yayımlama hızı geçerlidir. Örnek vermek gerekirse, Galatasaray'ın Kewell transfer haberini kim önce duyurursa diğerlerine göre o, Google Haberler'de öncelikli olacaktır. Tabi bu algoritma sadece flaş haberler için geçerli. Diğer ana sayfada bulunan haberleri hangi kıstaslara göre seçildiği ise açıklanmadığı için bilinmiyor.

Google Haberler'e hiçbir blogun dahil edilmemesi, ayaklarını yere basmayan blog camiası için anlayana iyi bir ayna olacaktır.

Google Haberler'i için news.google.com.tr ya da haberler.google.com.tr adreslerini kullanabilirsiniz.

Google Maps arayüz geliştirmeleri

Google, birkaç saat önce benim de sıklıkla kullandığım Google Maps uygulamasının arayüzünde bazı değişiklilere gitti. Kullanıcı deneyimlerine göre şekillendiğine inandığım yeni arayüz, özellikle iki nokta arasında nasıl gideceğinizi hesaplama sistemine büyük kullanım kolaylığı getirmiş.

Google Maps Arayüz İyileştirmeleri

Yeni arayüzde işyeri arama ve yön tarifi bağlantıları önemsizleştirilirken, arama daha çok vurgulanmış. Bu sayede Google Maps'in ana hedefine, doğru adresi bulmaya, önem verilmiş.

Yakın zamanda yol tarif sisteminde arabayla gidiş, otobüs/metro istikametlerinin dışında bir de yürüme seçeneği eklenmişti. Böylece artık kısa mesafelerin yol tarifleri daha sağlıklı olabiliyor. Ayrıca otobüs/metro yol tariflerinde şu an saat kaç ise, en yakın otobüs/metro saatlerine göre gidişi hesaplaması Google Maps'in beğendiğim özelliklerinden birisi.

Ne yazık ki yol tarif sistemi dünyanın her bölgesinde bulunmuyor.

W3C kontrolüne takılan hataları nasıl düzeltirsiniz?

W3C geçerlilik denetim sistemi, verdiğiniz bir adresteki HTML veya CSS kodlarını kontrol ederek nerelerde hata yaptığınızı ve düzeltmek için neler yapabileceğinizi söylüyor. Kodladığımız web sayfalarının standartlara uyumluluğunu kontrol ederken karşılaştığınız bu mesajları çözmeniz, eğer İngilizce'niz yeterli değilse ve bu işte yeniyseniz bir işkenceye dönüşebiliyor.

Bu gibi bir durumda başvurabileceğiniz dört kaynak bulunuyor:

  1. Çevirimiçi sözlük olan Zargan İngilizce-Türkçe sözlüğü
  2. GotApi.com'un HTML sayfası
  3. GotApi.com'un CSS sayfası
  4. Fatih Hayrioğlu'nun hazırladığı CSS kitabı

GotApi.com sayfaları her hangi bir css veya html etiketini yazdığınızda size onunla ilgili sayfayı gösterecektir. Böylece etiketin adını doğru yazıp yazmadığınızı görebilirsiniz. Aynı şekilde Fatih Hayrioğlu'nun kitabı da CSS kodları konusunda size referans olacaktır.

Tüm uğraşlarınıza rağmen sorun çözülemiyorsa bazı hata mesajlarını çözmek için şunları yapabilirsiniz:

Sık karşılaşılan HTML hata mesajları

document type does not allow element "XXXXX" here; missing one of "YYYYY" start-tag.
İçinde bir HTML etiketi olamayacak bir etiket açtığınızı söyleyen hata mesajı. Span içine Div açılamaması gibi.

there is no attribute "XXXXX"
XXXXX şeklinde bir özelliğin bulunmadığını söyleyen hata mesajı. Div içine xxxxx="132" yazmak gibi.

required attribute "alt" not specified.
Bir imaja alt özelliğini, yani resimi tanımlayıcı metin girmediğinizi söyleyen hata mesajı.

Güncelleme: Fatih Turan'ın sık karşılaşılan hata mesajları açıklaması.

Sık karşılaşılan CSS hata mesajları

Property XXXXX doesn't exist
Böyle bir CSS özelliğinin olmadığını söyleyen hata mesajı.

Property XXXXX doesn't exist in CSS level YY but exists in [ZZ]
Kullanmaya çalıştığınız CSS özelliğinin CSS YY'de olmadığını fakat CSS ZZ'de bulunduğunu söyleyen hata mesajı.

Google Page Creator Üye Alımı Durduruldu

Google SitesGoogle Page Creator servisini duymayan kalmamıştır, özellikle beni takip edenler mütemadiyen bu servisi duyarlar. Google Page Creator, 100 MB depolama alanı ile birlikte hazır şablonları kullanarak hızlı bir şekilde web siteleri oluşturabilmemizi sağlayacak bildik servislerden biriydi. Onu diğerlerinden üstün yapan özelliği hiç kuşkusuz daha güvenilir olması ve reklam içermiyor oluşuydu. Oluşuydu diyorum çünkü bundan sonra Google Page Creator servisinde yeni bir hesap açılamayacak.



Güncelleme: Google Sites ne yazık ki JavaScript dosyası ile birlikte bir kaç dosya tipini kabul etmiyor. Google Page Creator servisini barındırma servisi olarak kullanan bir çok kişi için can sıkıcı bir durum.

Google Page Creator anasayfasında yapılan açıklamaya göre bundan sonra üye alımı yapılmayacağı, hali hazırdaki kullanıcıların servisi kullanmaya devam edebilecekleri, ve ileriki zamanlarda da Google Page Creator içeriğinin Google Sites'e taşınacağı duyuruluyor. Bu taşımanın da mümkün olduğunca sorunsuz ve kolay yapılacağını, taşıma zamanı ayrıntıları vereceklerini belirtmişler. Ayrıca taşıma işlemini bizim de yapabileceğimizi eklemişler.

Google Sites, Google tarafından bu yılın başında duyurulan bir servis. En basit anlatımıyla Google Page Creator servisinin daha gelişmiş hali diyebiliriz. Ancak nimetlerini daha iyi öğrenebilmek için CHIP Online sitesinin yazısını okuyabilir yada tanıtım videosunu izleyebilirsiniz (şu anda ulaşılamıyor).

Bu servisin taşınmasının biz Blogger kullanıcıları daha bir yakından ilgilendirdiği gerçeğini hatırlatmama gerek yoktur (: Çünkü bloglarımızda kullanacağımız herhangi bir imaj, script vb. ögeleri yükleyebileceğimiz ilk kaynak Google Page Creator servisidir. Duyuruda da değinildiği gibi hali hazırdaki kullancılar için şimdilik bir sorun yok. Ancak ileride yapılacak olan taşıma işleminde oluşabilecek muhtemel sorunları da göz ardı etmemek gerek. Zaten bu yüzden taşıma işlemini gerekirse bizim yapabileceğimiz belirtilmiş.

Taşıma işlemi sırasında oluşabilecek muhtemel sorunlardan biri ölü bağlantılar olabilir. Zira Google Sites ile Google Page Creator servisi arasındaki en belirgin fark bağlantı yapısıdır. Aşağıdaki örnek ile aradaki farkı daha net görebilirsiniz.

Söz gelimi sitemizin alan adı Deneme olursa, alt alanımız şu şekilde oluşturuluyor:

  • Google Page Creator: "http://www.deneme.googlepages.com/"

  • Google Sites: "http://www.sites.google.com/site/deneme"

Bu farklılık içerik taşınmasında bir sorun gibi görünmese de asıl sorunun dosyaların taşınmasında yaşanılacağını düşünüyorum. Çünkü Google Page Creator üzerindeki herhangi bir dosyanın kalıcı bağlantısı sabitken Google Sites servisinde değişken bir yapıya sahip. Bunu da aşağıdaki örnek ile açıklamaya çalışayım.

Söz gelimi deneme.jpg adlı bir dosyayı ele alalım. Bu dosyayı Google Page Creator servisine yüklerken ana dizine yükleniyordu. Google Sites servisinde ise her sayfa için ayrı bir dosya dizini mevcut. Bu yüzden Google Sites için de ana bir dizin olması gerekiyor, yada tüm dosyalar Home sayfasının altına yüklenecektir.

Google Sites servisinde dosya dizini
  • Google Page Creator: "http://www.deneme.googlepages.com/deneme.jpg"

  • Google Sites: "http://www.sites.google.com/site/deneme/altsayfanız/deneme.jpg"

Umarım her zamanki gibi Google'a yakışır bir biçimde sorunsuz bir yenilenme süreci olur.

Blogger Spam Blog Uyarısı Önlemi

öncelikle olayın perde arkasını anlatayım. Bir kaç ay önce TechCrunch sitesinin temasını Blogger için uyarlamayı düşünmüştüm. Bu sebeple de http://www.techcrunch-xml.blogspot.com adresine sahip bir blog açmıştım. İlk olarak TechCrunch yönetimine bu konuyu danışıp izin isteyecektim. Fakat geçen zamanla birlikte işlerimin yoğunlaşması ve sınav dönemine girmem nedeniyle de işler yarıda kaldı. Aslında yarıda kalması iyi olmuş, böylece splog damgası yiyerek bu şerefe (!) nail oldum.

Spam blog yazı gönderme paneli

Neden Böyle Bir Durum Söz Konusu

Blogger bize güzel bir açıklama yapmış. Açıklamayı aynen yayınlıyorum.

Blogger'ın spam engelleme robotları blogunuzun bir spam blog karakteriği barındırdığını farketti. (Spam blog nedir?) Siz bunu okuyan gerçek bir insan olduğunuza göre, blogunuz muhtemelen spam blog değildir. Otomatik spam tespit sistemi belirsizliklere sahiptir, bu yüzden bu yanlış doğrulama için özür diliyoruz.

Gönderilerinize yönelik zorunlu kelime doğrulamayı kapatabilmemiz için, blogunuzun bir kişi tarafından gözden geçirilmesini sağlamamız ve spam blogu olmadığını doğrulamamız gerekiyor. Gözden geçirilmesi için lütfen aşağıdaki formu doldurun.

Blogger'ın spam blogları ile nasıl savaştığını öğrenin.


Açıklamadan da anlaşılacağı gibi büyük ihtimalle TechCrunch alan adının geçmesi bu olaya neden olmuş.

Bu açıklamadan sonra aşağıdaki istek formunu doldurup splog damgasını kaldırmak için istek yolluyabiliyorsunuz.

İstek formu

LOST'un 3 Sezonunu 8 Dakika 15 Saniyeye Sığdırın

LOST 4. sezonun ilk bölümü 4 Şubat tarihinde yayınlanacak. Verilen uzun aradan sonra bizi iki, evet iki saatlik bir bölüm bekliyor. Ama gelin görün ki verilen uzun aralar yüzünden geçmişte neler olduğunu hatırlamakta zaman zaman zorluk çekiyoruz. İşte bu zorluğu gören yapımcı firma yaklaşık 8 dakika 15 saniyelik bir video ile son 3 sezonda neler olduğunu anlatmış. Videonun süreside çok anlamlı olmuş; düşen uçakta 815 numaralı uçaktı ;-) Video gerçekten profesyonelce hazırlanmış ve bizi geçmiş bölümleri karıştırma derdinden de kurtarmış.

YouTube'un yasaklı olduğu şu günlerde MSN Video imdadımıza yetişiyor.

3 sezonu 8 dakikaya 15 saniyeye sığdırmak istiyorsan, durma izle.

Videolu Blogger İpuçları

Şimdiye kadar Blogger İpuçları kategorisi altında 21 yazı yayınladım. Bu yazıların bir çoğunda işin mantığını anlatmaya çalışıp elimden geldiğince akıcı ve net bir anlatım yolu izledim. Yazılarımda yeri geldiğinde görseller kullanıp anlatımı desteklemeye çalıştım. Tüm bunları yapmama rağmen ne yazık ki onlarca defa benzer sorular ile karşılaştım. Soruların büyük bir çoğunluğu ya bilgi eksikliğinden ya da yazıyı yeterince okumamaktan kaynaklanıyor. İşte bu soruları iyice azaltmak için son zamanlarda iyice popülerleşen videolu anlatım yolunu izlemeye başlıyorum.

Türk blog küresinde videolu anlatımın pek fazla olmamasının bir çok sebebi olsa da son zamanlarda bu işi profesyonelce yapan Web Deneyimleri yazarı Volkan GÖRGÜLÜ iyi işler çıkarıyor. İnsanların yazı okumak yerine video izlemeyi tercih etmeleri elbette anlaşılabilir bir durum.

MaFiAMaX Blog!'daki videolar

Benim yayınlayacağım videolar ekran görüntüsünün kaydedildiği videolar olacak. Videolarımda yazımda anlattığım yolları izleyip, kaynak olarak da yazılarımı kullanacağım. Böylece videoyu izleyen insanlar yabancılık çekmeyip anlatılanları çok rahat bir şekilde uygulayabilecekler. Videoları şimdilik Flash formatında yayınlamayı düşünüyorum. Videolar ekran görüntüsünden oluştuğu için 800 x 600 çözünürlüğündeler. Videoları bilgisayarınıza indirdiğiniz .RAR formatındaki sıkıştırılmış klasörden çıkartıp izleyebilirsiniz. Kendime ait kiralık bir sunucum olmadığı için bu yolu izledim. Bu konuda her türlü fikire açığım ;)

İlk etapta daha önceden yazdığım yazılara ait videolar yayınlayacağım. Bu ilk yazımda uygulanması zor görülen iki ipuçunu ele aldım.

Video 1: Etiket Tablosu

Bloger'daki Yazıları Etiketlerine Göre Bir Tabloda Gösterme başlıklı yazımda anlatılanların yer aldığı bu videoyu bilgisayarınıza indirip izlemek için aşağıdaki görsele tıklayın.



Video 2: İçerik Tablosu

Blogunuzda Bulunan Yazıların Tamamını Bir Tabloda Gösterin başlıklı yazımda anlatılanların yer aldığı bu videoyu bilgisayarınıza indirip izlemek için aşağıdaki görsele tıklayın.



Bitirirken...

Videolu anlatımı ilk defa yaptığım için bazı hatalarım olabilir. Eğer herhangi bir hata ile karşılaşır ya da görüşlerinizi belirtmek isterseniz ne yapacağınızı çok iyi biliyorsunuz ;)

İyi seyirler.

Windows Media Player'da Albüm Kapakları Yapma

Bilgisayar ile tanıştığım ilk zamanlar her yerde gördüğümden dolayı medya oynatıcı olarak Winamp kullanıyordum. Kimbilirdi ki aslında aynı işi yapan onlarca programın olduğunu! Zaman geçtikçe kullandığım programlar değişti ve yaklaşık 3 yıldır Windows Media Player kullanıyorum. Tabi ki tek başına yeterli olmadığı için K-Lite Codec Pack ile güçlendiriyorum. Windows Media Player ile yeterli derecede içli dışlı değilseniz arkanızdan çevirdiği işleri pek bilmezsiniz. Amacı kötü olmasa da hakimiyet sizin elinizde olmalı...

Windows Media Player kitaplığına aldığı tüm içerik hakkında internette bilgi arar ve bunları işler. Sözgelimi kitaplıkta bulunan müziklerin etiketlerini inceleyerek albüm kapaklarını bulur. Bu albüm kapaklarını da yazının en başında bulunan resimdeki müzik simgesinin yerine gösterir. Eğer kitaplıkta yabancı müzikler varsa bunlarla ilgili bilgi toplama ihtimali çok daha yüksektir. Zira yerli müziklerin bu tür içeriği pek yaygın değildir.

Albüm kapakları
Albümün kapak resmini göstermek hoş bir özellik olsa da benim gibi pimpirikli adamlar bilgisayarında böyle ıvır zıvır istemeyebilir. Bu durumda, ya daha en başında Windows Media Player'ın ayarlarından bu özelliği devre dışı bırakmalısınız ya da sizden saklanan bu resimleri bulmalısınız.

1-) Windows Media Player Ayarlarından Bu Özelliği Devre Dışı Bırakmak

Araçlar > Seçenekler yolunu izledikten sonra sekmeli bir pencere açılacaktır. Bu pencerede Gizlilik sekmesini geçip resimde gösterdiğim şekilde kırmızı kutu içindeki seçenekleri pasif konumda bırakın.

Windows Media Player gizlilik

2-) İş İşten Geçtikten Sonra

Bu durumda yüzlerce albüm kapağı silinmeyi bekliyor olabilir. Başta da dediğim gibi ne kadar çok yabancı müzik varsa o kadar fazla albüm kapağı olacaktır. Bu resim dosyaları işletim sistemi dosyaları olarak sayıldığı için normal şartlarda görünmezler. Bunları ve tüm işletim sistemi dosyalarını görüntüleyebilmek için Denetim Masası'na gidip Klasör Seçenekleri'ne çift tıklayın.

Klasör Seçenekleri
Yine sekmeli bir pencere açılacaktır. Resimde gösterdiğim gibi Görünüm sekmesine geçip "Korunan işletim sistemi dosyalarını görüntüle (Önerilen)" kutucuğundaki onayı kaldırıp ayarları kaydedin. Bu onayı kaldırdığınızda size uyarı mesajı gelecektir. Bir çok insanın uyarı mesajlarını okuma adeti yoktur. Bu yüzden ben tekrarlıyorum.

Uyarı: Korunan işletim sistemi dosyalarını görüntüledikten sonra bir çok yerde işletim sistemi dosyası göreceksiniz. Bu dosyaların bazıları albüm kapağı gibi önemsiz, bazıları ise çok önemlidir. Bu yüzden ne işe yaradığını bilmediğiniz dosyalar müdehale etmeyiniz. İşiniz bittikten sonra da güvenlik için tekrardan korunan işletim sistemi dosyalarını gizleyiniz.

Uyarıyı mesajında da belirttiğim gibi albüm kapağı dosyaları her nekadar korunan işletim sistemi dsoyaları olsalar da silmenin hiç bir sakıncası yoktur.

Korunan işletim sistemi dosyalarını görüntüleyebildikten sonra müzik dosyalarınzıın bulundukları klasörleri tek tek inceleyip içindeki AlbumArt isimli dosyaları silebilirsiniz.