25 Ağustos 2008 Pazartesi

Google News Türkçe Oldu

rama motoru olarak ortaya çıkan Google News bugün Türkçe servisi Google Haberler'i açtığını açıkladı. Google Haberler görünüş itibariyle bir haber portalına benzese de sonuçta bir haber arama motorudur. Onun için bu kulvarda site içi aramaları bile düzgün çalışmayan haber portallarının bulunduğu memlekette Google'ın başarılı olacağını tahmin ediyorum.

Google Haberler, önceden tanımlanan kaynak sitelerde bulunan haberlere göre ana sayfasını oluşturur. Haberlerde öncelik sırası ise normal pagerank sisteminde olan "kimin linki çoksa o üstte olur" mantığı değil de, haber yayımlama hızı geçerlidir. Örnek vermek gerekirse, Galatasaray'ın Kewell transfer haberini kim önce duyurursa diğerlerine göre o, Google Haberler'de öncelikli olacaktır. Tabi bu algoritma sadece flaş haberler için geçerli. Diğer ana sayfada bulunan haberleri hangi kıstaslara göre seçildiği ise açıklanmadığı için bilinmiyor.

Google Haberler'e hiçbir blogun dahil edilmemesi, ayaklarını yere basmayan blog camiası için anlayana iyi bir ayna olacaktır.

Google Haberler'i için news.google.com.tr ya da haberler.google.com.tr adreslerini kullanabilirsiniz.

Hiç yorum yok: