25 Ağustos 2008 Pazartesi

Türk Telekom'dan (Gerekçesiz) %5 Zam

Türk Telekom'dan (Gerekçesiz) %5 Zam

Türkiye'de sabit hatlarda iletişimin tekel kurumu olan Türk Telekom, son aldığı kararla birlikte kullanıcıların konuştukları dakika ücretlerine ortalama % 5 oranında zam yaptığını açıkladı.

Normal iktisadi anlayışı göre bir zam yapmak için normalde bir gerekçe bildirilir. Örneğin bir ekmeğin fiyatının arması için buğday fiyatlarının artması veya otobüs ücretlerinin artması için akaryakıt fiyatlarının artması gerekçelere dayanan zamlardır; ama bu yapılan Telekom zammı ise hiçbir gerekçeye dayanmayan, ancak tekel yönetim zihniyetinin gücü olarak kabul edilebilir bir zamdır.

Telekom fiyatlarına taze bir örnek vermek istiyorum. Geçen ay bağlattığım ev telefonumun faturasında görüşme ücretim olarak 4,03 YTL gözüküyor; ama gelen fatura 22,00 YTL.

Bu 22,00 YTL'nin, 5,38'i Sabit Ücret'e, 0,38'i Fatura Ayrıntısına, 1,50'si tam bir muamma olan Çeşitli Borçlar'a, 2,97'si KDV, 2,47'si ÖTV ve 0,12'si damga vergisi olmak üzere devlete gidiyor.

Yani benim 4,03'lük konuşmam oluyor 22,00 YTL. Hadi bu verdiğimiz paralar, bizlere teknoloji olarak geri dönse anlayacağım da, Telekom'da o da yok.

Hiç yorum yok: