13 Kasım 2009 Cuma

AMD, Intel'den yüklü bir para alacak.


Intel ve AMD anlaştı. 1.25 Milyar Dolar alacak olan AMD, mahkemedeki tüm davalardan vazgeçecek. Açılan kartel ve patent ihlali davalardan da vazgeçecek olan AMD, Intel'den sus payı olarak görülen miktar tek bir ödemede alacak.
Yapılan anlaşmaya göre her iki şirketin patentli teknolojileri 5 yıl süre ilekarşılıklı olarak da kullanılacak. Daha önce yapılan anlaşmalar, bu yeni anlaşma sayesinde geçersizliğini de yitirecek.

Intel bu anlaşma ile sadece AMD'yi susturmakla kalmadı, aynı zamanda patentli teknolojileri kullanmak için yasal bir yol oluşturdu.

AMD, 2005 yılının Haziran ayında Intel'e Kartel davası açtı. Bu davada, Intel'e rekabet kurallarına uymadığı suçlaması yapıldı. Intel, bazı üreticilere maliyetin altında ürünler verdi. Bunun karşılığında bu üreticilerden AMD ürünlerini kullanmamasını istedi. Hatta bazı teknoloji mağazaları ile de anlaşan Intel, AMD ürünleri kullanan cihazlarının satışını da engelledi.
2009 yılının Mayıs ayında Avrupa Komisyonu, Intel'in kartelleşmesi yüzünden 1.06 Milyar Euro ceza kesti. Intel, yıllardır AMD'yi bu piyasayı dar etmek için etik olmayan yöntemler uygulaması sayesinde bu ceza verildi.

Hiç yorum yok: