28 Ağustos 2010 Cumartesi

Duyun- ı Umumiye nedir ? Osmanli Devletinde Düyun-i Umumiye


Düyun- ı Umumiye
Osmanlı Devletin’ de Tanzimat döneminde alınan dış borçlara ve bu borçları ödemek amacıyla oluşturulan kuruma verilen ad.

Osmanlı Devletinde Düyun- ı Umumiye

11838 Balta limanı Antlaşmasında başlayarak Osmanlı Devletinin iç pazarı Batı’ nın sanayi ürünlerinin giderek artan istilasına uğradı ve dış ticaret dengesi hızla bozuldu. Aynı zamanda , geleneksel üretim temeli üzerinde , ordunun ve bürokrasinin Avrupa ile siyasal ve askeri rekabete dayanabilecek ölçüde modernize edilmesi harcamalarını karşılamakta giderek zorlanan Osmanlı Devleti , ilk kez 18543 de Kırım Savaşının getirdiği mali yükü hafifletmek amacıyla isktiraz(tahvil çıkarma) yoluyla dış borç aldı. Dış borçlar, yatırım alanı arayan Avrupa sermayesinin özendirmesi ve bazı yenilikler için yapılan harcamalar nedeniyle hızla arttı. 1854- 1874 arasında 15 kez istikraz yoluyla dış borç alındı.

Borcun toplamı 5.297.676.000 altın franka , bunların yıllık faizi de 300 milyon franka ulaştı. Osmanlı Devleti yeni üretim kapasiteleri yaratmak için kullanılmayan borçların faizlerini bile ödeyemez duruma düşünce, Ekim 1875 de Ramazan Kararnamesi olarak anılan bir dizi kararla , vadesi gelen taksitlerin yarısını ödeyeceğini açıkladı. Ama bu taksitleri de ancak üç ay ödeyebildi ve Mart 1876 da imzalanan anlaşmayla bu borçların faiz ve anaparası karşılığı olarak damga , müskirat , balık avı , tuz ve tütün resmi 10 yıl süreyle alacaklılara bırakıldı.

Hiç yorum yok: