10 Ağustos 2010 Salı

Hızlı okuma teknikleri


Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki hızlı okuyarak anlama azlığı meydana gelmez tam tersine beynin gelişmesi önemlidir. Okumanın normali dakikada 200 kelimedir. Eğer 200 kelime altında okuyorsanız yavaş okuyorsunuz.

Hızlı okuyan bir kişi ise dakikada 800 kelimeye kadar okuyabilir ve okuduğunun %80 inden fazlasını anlayabilir ve hatırlayabilir.
Hızlı okuma teknikleri; bütünlüğü korumak, sayfanın konumu, okurken sadece gözleri kullanmak, ne okuduğunu bilmek gibi farklı mevzulara dikkat ederek hızlı okuma sağlanabilir.

Hızlı okumak için öncelikle okumayı yavaşlatan etmenleri bilmek gerekir. Okumayı yavaşlatan etmenler okuduğunu anlamaya çalışmaktır. Kelime kelime okumak cümleyi anlamaya çalışmak hızınızı düşürecektir. Bunun yerine cümlelere değil de konunun bütününe odaklanmanız okumanızı hızlandırır. Okuduğunuz metin ile gözünüz arasındaki mesafeyi iyi ayarlamalısınız fazla yakın tutmak da fazla uzak tutmakta okuma hızınızı düşürecektir deneme yanılma yöntemi ile mesafeyi ayarlayabilirsiniz ama önemli olan sayfaya dik açıdan bakmaktır. Bazı insanlar sesli okuduğu zaman daha çok anladığını söyler. Ancak bu beyni gereksiz yere işgal etmekten başka birey değildir. Gözleriniz okur beyne iletir aynı zamanda sesli okuduğunuz için kulağınızda duyduklarını beyne iletir. Okumaya başlamadan önce sayfaları karıştırın okuyacağınız metin ile ilgili ön kanıyı koyun bu size metinden çıkaracağınız anlamı şekillendirmekte kolaylık sağlar. Örneğin hiç hakkında bir şey bilmediğiniz bir yazıyı okumaya başladınız. Yazı birden hiç istemediğiniz bir yere gidebilir korku yazısı okumayı sevmeyen birini korku romanında kendini bulduğunu düşünsenize ne garip olay olur.

Hiç yorum yok: