25 Ağustos 2010 Çarşamba

Oyunların Çocuklar Üstündeki Olumsuz Etkileri


Tüm oyunların çocuklar üzerindeki etkileri

Dünya üzerindeki her canlı yavruluk döneminden geçmektedir. Her canlının doğasında olan kıskançlık duygusu elbette ki en fazla insanoğlunda mevcuttur. İnsanoğlu içgüdüsel olarak annesine bağlı bir birey olarak dünyaya gelir ve gelişim evresinde de en çok annelerin çocukları üzerinde emeği bulunmaktadır.

Bebekler dünyaya gelmelerinin ardından gelişim evrelerinde çeşitli süreçleri takip ederler. İlk önce anne baba gibi kelimeleri konuşmaya başlarlar, bunları sonrasında emekleme süreci, düzgün konuşabilme derdini anlatabilme süreci, yürüme süreci ve okul süreci diye devam etmektedir.

İnsanların Psikolojik olarak en çok etkilendiği dönemlerde bu çocukluk dönemleridir. Çocuklar gelişim süreçlerinde ailelerinin ilgileri doğrultusunda hayatlarını bu ilgiye göre yön verdiklerine emin olabilirsiniz. Emin olabilirsiniz ki ilginiz ne kadar yoğun olursa ileride çocuğunuzu çok düzgün yerlerde görmeniz kaçınılmaz olacaktır. Çocuklar ilgiye muhtaçtırlar aynı sizin şu an çocukluğunuzun aklınıza geldiğinde “şöyle olsaydı daha iyi olurdu”, “keşke böyle olsaydı” gibi düşündüğünüz cümleleri evlatlarınızın da düşünmesini istemiyorsanız çocuklarınızın üzerinden ilginizi eksik etmemelisiniz.

Çocuklar daha diş çıkartırken onlara almış olduğumuz plastikten diş kaşıma oyuncakları bile çocuğunuzun psikolojisini, hem siz hem de çocuğunuz fark etmese bile düzenli gelişmesini sağlayacaktır. Çocukların her evresinde ihtiyacı olan şeyi kendilerine sağlamanız da aynı şekilde psikolojik olarak çocuğunuza destek olacaktır. Örneğin küçük yaşlarda boyama kalemi ve kitabı alarak daha şimdiden okul çağına hazırlıklar yapabilir ve oyuncak bakımından da sevdiği türden fakat şiddet içerikli olmayan oyuncak türlerini alabilirsiniz.

Çocuklar ilkokula başlayacakları zaman ağlayarak okula gitmelerini anlayışla karşılamalı, bu durumu onlara güzel bir şekilde sanki karşınızda bir arkadaşınız varmış gibi izah etmeniz gerekmektedir. Aslında çocuklarınızın hayatın gerçeği olan okul dönemi arkadaşlığı, dostluğu, bilgiyi, sevgiyi, özgürce düşünebilmeyi okul çapına başladıktan sonra yaşayacaktır. Okula başlayan çocuklarınızın derslerden sıkılması çok doğal bir durumdur ve her çocuğun ihtiyacı olduğu gibi sizin çocuklarınız da oyun oynamaya ihtiyaçları olduğunu unutmayınız.

Çocukların okula başladıktan sonra sevdiği oyunları genelde siz ebeveynlerin çocuk yaşlarda oynatmış olduğunuz, almış olduğunuz oyuncaklarla doğru orantılı olduğunu da belirtmek isterim. Bu durum kız çocukları içinde erkek çocukları içinde geçerlidir.

Kız çocukları duygusal yönden çoğu olaydan erkek kardeşlerine göre çok daha fazla etkilenmektedirler. Kız çocuklarına çok daha fazla dikkat ettiğinizden dolayı yapmak istediği bazı şeyleri kısıtlayabiliyorsunuz. Bu durum kendisini incitir çünkü sizin bu kısıtlamaları onun iyiliği için yapmadığınızı düşünür. Kız çocuklarıyla bir arkadaş gibi olarak tüm samimiyetinizle içinizden geldiği duygularla kendisine durumu izah etmelisiniz.

Erkek çocuklarında ise bu tür olaylar daha çok içe atılabiliyor. Erkek çocukları ise toplu erkek oyunlarını oynayarak bu tür duygularını bastırmaktadırlar. Örneğin tüm dünyada oynanan metin 2 oyununda daha çocuk yaşlarda kurulan metin 2 kılanlarıyla dostluğun önemini daha çok anlamaktadırlar. Bir keresinde gördüğüm bir kılanda daha hepsi 9 yaşında olan 4 arkadaş ve Kansızlar Mt2, Skill Mt2, Adresen Mt2, Erek Mt2, mt2 kiraz, gaziantep mt2, gürpınar mt2,play mt2, bursalı mt2, test mt2 adlı çocukların kılan kurarak nasıl birbirlerine yardımcı olduklarını gördüm.

Bu tür oyunları oynayan çocuklar çeşitli Skill mt2, es mt2 gibi hileleride çocuklar bu yaşlarda bularak bilişim dünyasında da önemli adımlar atmış olmaktadırlar.

Hiç yorum yok: