15 Kasım 2010 Pazartesi

Sigara Bırakma Yöntemleri

Sigarayı Bırakma Yöntemleri

Öncelikle Neden Sigara İçeriz?, Neden Başladınız? gibi sorularımıza cevap arayarak başlayalım.

Bazılarımız çevre ortamında içmeye başlamıştır ki bu çok doğaldır. Çünkü insanoğlu yalnız yapamaz. İllaki arkadaş, sırdaş, dosta ihtiyacımız vardır. Peki hiç düşündünüzmü herkes gibi aynı olmak mı? Yoksa herkesten farkınızı ortaya koyarak yaşamakmı istersiniz? Sigara içen kişi ve kişilere özenmeyimi yoksa helal olsun kendi tarzında denilip özenilmeyimi istersiniz?

İşte bu nedenle başlayanlar ve bağımlısı olmamış daha yeni kullanıcılar için bu düşünceyle yola çıkabilirsiniz. Unutmayın siz kendinizsiniz, başkası değil.
sigarayı bırakma yöntemleri

Gel gelelim öbür kullanıcılarımıza, belki bir denemeyle başlayıp birdaha bırakamayanlar, belkide sigara da çare arayıp da geri dönemeyenlerdensiniz, bu gibi nedenlerle başlıyanlar için şunu söylüyorum- sigara bir çözüm değil. Ordan öle konuşmak kolay diyebilirsiniz ama o kadar da zor değil? Siz bunu başarabilirsiniz ve yapabilirsiniz. Elbette öle basitçe bırakıyorum diyip bırakmak çok zordur. Ancak beraberce ve etkili taktiklerle bunu başarabiliriz.

Üstteki paragraflarda sigaraya başlangıcımız ve neden kullandığımız hakkında güzelce sohbet ettik. Şimdi sıra sigarayı nası bırakacağımızda. Sigarayı bırakma yöntemleri bildiğiniz gibi oldukça yaygındır. Hatta bu sigara bırakmanın ne kadar zor olduğunu anlamanız içinse en basitinden 1 saat boyunca ürün satan bir kanalı izleyin ve en az 2-3 tane sigara bırakmayı kolaylaştırabilecek olan reklam görüceksiniz.

Aslında zorluğun sebebi bizleriz, çünkü başlayanda biziz, buna son verebilecek kişide kendimiziz. Farkettiyseniz sigaranın kanserle ilgili sorunlarından hiç bahsetmedim, çünkü ne kadar televizyonlarda görsenizde etki edemediyse böyle inanılmazcasına vahşet verici olay, burda yazsam pek etkilermi bilmem. Düşünebiliyor musunuz?

Ömrünüzden seneleriniz gidiyor, yaşlanınca ne kadar zorlanacaksınız farkedebiliyor musunuz? Kendinizi düşünmüyorsanız da, ailenizi, sevenlerinizi demi düşünmüyorsunuz? Lütfen bu dediklerimi çok dikkate alın, işin 2 taraflı boyutunu da unutmayın.

Psikolojik sigarayı bırakma havasına girdikten sonra sıra geldi bu işin püf noktalarına. Yani sigarayı bırakma yöntemlerine. Bu yöntemler işinizi daha da kolaylaştıracak ve bu zorlu yolda yardımcınız olacak. Peki bu yöntemler neler,

En basitinden içmeyi azaltmaya çalışın.

2 paket ya da yedek dal alıyorsanız bunu azaltmaya çalışın, günlük 10 içiyorsanız 5 e indirin. Ve kesinlikle aklınıza sigara içmeyi getirmeyin. Gerekirse işi gücü bırakın vakit geçirmeye çalışın.

Sevmediğiniz sigara markası alın ve artık bu markayı tüketmeye devam edin, kesinlikle bu aşamayı deneyin çünkü sigaradan iğrenmeye başlamanız lazım.

Sigara içmek aklınıza düştüğü zaman vakit geçirecek başka birşeyler bulun, çıkın gezin, bilgisayar oynayın hatta bize ulaşın size çok ilginç ve dikkat çekici videolar, fıkralar bulalım. Önemli olan sigarayı odaklandığınız anda hemen dikkatinizi başka bir yöne çekmek.

Sigarayı bitmeden söndürmeye çalışın, ne kadar az içerseniz o kadar kolay bırakırsınız. Hem de 2. maddedeki gibi sevmediğiniz bir tatsa bu sizin için biraz daha kolay olacak.

Ortam olarak hoşnut olmadığınız bir yerde sigara için, hoşnut olmadığınız, sevmediğiniz bir oda ya da ortamda içmeye çalışın. Bu da psikolojik olarak sigara içmeye giderken size geri adım attıracaktır. Bu adımı da mutlaka deneyin.

Sigarayı her zaman ulaşabileceğiniz bir yere değil, unutabileceğiniz, gözden uzak hatta zor erişebileceğiniz bir yere koymaya çalışın. Böylece aklınıza gelmesi biraz daha zorlaşacaktır. Hatırladığınızda bile erişilmesi zor olabileceğinden-giysilerin arası- biraz daha geri adım atmanızı kolaylaştıracaktır.

Kül tablanızı az boşaltmaya dikkat edin. Dolu gözükmesi sigara içme oranınızdaki fazlalığa vurgu yapacaktır ve kendiniz bile içmemek isteyeceksiniz. Ne kadar çok sigara o kadar çok zarar mantığıyla azaltacaksınız.

Yavaş yavaş sigara kullanımımızı azalttık, peki bundan sonra aklımıza geldikçe bunu engelleyebileceğimiz kolay şeyler lazım. Mesela dvd izlemek, meyve suyu-mısır, meyve yemek bu tür hızlı ulaşabileceğiniz ve sizin dikkatinizi çekeiblecek yardımcılarınızı eksik etmeyin. Aklınıza geldikçe bir film takabilirsiniz ve böylece unutabilirsiniz.

Sigarayı olduğu kadar azalttık ve artık sıra bırakma aşamasında, sigarayı bırakma yöntemleriyle ne kadar kolay azaltılabileceğini mantıken anlamış bulunmaktayız. Şimdiki amacımız sıfıra indirmek. Bunun için en önemli kurallardan birisi de profesyonellik. Yani ha diyince bırakılmadığınız biliyoruz. Bu nedenle uzman kişiler tarafından yardım almalısınız. Psikolojik olarak alacağınız yardımlar sizin için en sağlıklı adımlar olacaktır.

Okuduğunuz için teşekkür ederim. Umarım yardımcı olmuşumdur. Her aşamada bize yazmanızı ısrarla istiyorum Teşekkürler.

Hiç yorum yok: