10 Eylül 2010 Cuma

Elektrik panoları ne işe yarar


Elektrik sektöründe hem elektrik taahhüt hem de elektrik panoları imalatı hizmeti veren bir çok sayı da elektrik firması mevcuttur. Elektrik taahhüt işlerinde priz, aydınlatma tesisatlarının yanı sıra güvenlik sistemleri, uydu, anten tesisatı ve zayıf akım haberleşme cihazlarının elektrik tesisatları yapılmaktadır.

Elektrik sektöründe taahhüt işlerinin öneminin yanı sıra elektrik panoları da bir çok sayı da önemi bulunmaktadır. Elektrik panolarını da bir çok çeşitte ele alabiliriz. Bunlardan birincisi elektrik dağıtım panolarıdır. Bu sistemler de elektrik enerjisi ihtiyac duyulan akıma göre dağıtılır.



Ana dağıtım ve ara dağıtım panoları olmak üzere elektrik dağıtım panoları iki çeşide ele alınabilir. Örneğin bir toplu konutun projesinde bir ana dağıtım panosu yapılır. Bu ana dağıtım panosundan iki ara dağıtım panosuna enerji verilir. Ara dağıtım panolarından da kat panolarına enerji verilerek tüm binaya elektrik enerjisi dağıtılmış olur.

Dağıtım panoları gibi kumanda panoları da elektrik sektörün de ihtiyaç duyulan sistemlerden biridir. Örneğin sanayi de bulunan bir fabrika da üç asenkron motor bulunuyor. Bu motorların sağa veya sola doğru döneceğini kumanda panosu ile sağlayabilmek mümkündür.

Kontaktörler, butonlar, motor koruma şalterleri, sıvı seviye röleleri sigortalar, klemensler, termik röleler, jog butonları, sinyal lambaları kumanda panosunda kullanılan elektrik malzemeleri arasında yer almaktadır.

Sayaç panoları da bina girişlerinde kullanılmaktadır. Sıva altı sayaç panolar, sıva üstü sayaç panoları, dikili tip sayaç panoları, harici tip sayaç panoları, duvar tipi sayaç panoları bulunmaktadır.

Her aboneye bir adet elektrik sayacı bulundurularak pano imalatı gerçekleştirilir. Sayaç panosu içerisinde bakır bara, kompakt şalter, monofaze, trifaze sayaç, sigorta ve kaçak akım rölesi bulunmaktadır.

Elektrik panoları çeşitleri arasında aynı zamanda kompanzasyon panoları da bulunmaktadır.
Kompanzasyon panosunun imal edilme amacı kablo bağlantıları arasındaki reaktif gücün tekrardan kazanılmasıdır. Eğer fabrikanızda yada tesisinizde kompanzasyon panosu bulundurmazsanız reaktif güç cezası ödeyebilirsiniz.

Elektrik panolarının iç montajından önce sac pano imalatı yapılmaktadır. Sac pano imalatında özel ebatlar da malzemelerin boyutuna göre sac pano tasarımı yapılmakta ve cnc tezgahlarında işlenmektedir. Sac panolar da kullanım amaçlarına göre bir çok sayı da mevcuttur.

Bunlar; dikili tip pano, duvar tipi pano, paslanmaz pano, harici tip pano, şantiye panoları, sıva üstü panolar, sıva altı panolar, taban saclı panolar, modüler sistem panolar, monoblok panolar, etanj taban saclı panolar sıva üstü sayaç panoları, sıva üstü sayaç panoları vs. Sac pano imalatı veren firmalar genellikle rack kabin imalatı da gerçekleştirmektedir.

Rack Kabinler de aynı zaman da kendi için iki gruba ayrılır. Dikili tip rack kabinler ve duvar tipi kabinlerdir. Mağazalar da ve çeşitli iş yerlerinde dağıtım ve sayaç panoları imalatı yapılmaktadır. Avm panoları nda bu tür Elektrik Panoları imal edilmektedir. Bir sayaçlı ve 18/32 otomatlı dağıtım ve sayaç panoları için firmalar artık plastik pano kullanmaktadır. Plastik panolar sac panolara göre daha uygun fiyatta olması ve estetik görünüşüyle tercih edilmektedir.

Hiç yorum yok: