25 Ağustos 2008 Pazartesi

Google Page Creator Üye Alımı Durduruldu

Google SitesGoogle Page Creator servisini duymayan kalmamıştır, özellikle beni takip edenler mütemadiyen bu servisi duyarlar. Google Page Creator, 100 MB depolama alanı ile birlikte hazır şablonları kullanarak hızlı bir şekilde web siteleri oluşturabilmemizi sağlayacak bildik servislerden biriydi. Onu diğerlerinden üstün yapan özelliği hiç kuşkusuz daha güvenilir olması ve reklam içermiyor oluşuydu. Oluşuydu diyorum çünkü bundan sonra Google Page Creator servisinde yeni bir hesap açılamayacak.



Güncelleme: Google Sites ne yazık ki JavaScript dosyası ile birlikte bir kaç dosya tipini kabul etmiyor. Google Page Creator servisini barındırma servisi olarak kullanan bir çok kişi için can sıkıcı bir durum.

Google Page Creator anasayfasında yapılan açıklamaya göre bundan sonra üye alımı yapılmayacağı, hali hazırdaki kullanıcıların servisi kullanmaya devam edebilecekleri, ve ileriki zamanlarda da Google Page Creator içeriğinin Google Sites'e taşınacağı duyuruluyor. Bu taşımanın da mümkün olduğunca sorunsuz ve kolay yapılacağını, taşıma zamanı ayrıntıları vereceklerini belirtmişler. Ayrıca taşıma işlemini bizim de yapabileceğimizi eklemişler.

Google Sites, Google tarafından bu yılın başında duyurulan bir servis. En basit anlatımıyla Google Page Creator servisinin daha gelişmiş hali diyebiliriz. Ancak nimetlerini daha iyi öğrenebilmek için CHIP Online sitesinin yazısını okuyabilir yada tanıtım videosunu izleyebilirsiniz (şu anda ulaşılamıyor).

Bu servisin taşınmasının biz Blogger kullanıcıları daha bir yakından ilgilendirdiği gerçeğini hatırlatmama gerek yoktur (: Çünkü bloglarımızda kullanacağımız herhangi bir imaj, script vb. ögeleri yükleyebileceğimiz ilk kaynak Google Page Creator servisidir. Duyuruda da değinildiği gibi hali hazırdaki kullancılar için şimdilik bir sorun yok. Ancak ileride yapılacak olan taşıma işleminde oluşabilecek muhtemel sorunları da göz ardı etmemek gerek. Zaten bu yüzden taşıma işlemini gerekirse bizim yapabileceğimiz belirtilmiş.

Taşıma işlemi sırasında oluşabilecek muhtemel sorunlardan biri ölü bağlantılar olabilir. Zira Google Sites ile Google Page Creator servisi arasındaki en belirgin fark bağlantı yapısıdır. Aşağıdaki örnek ile aradaki farkı daha net görebilirsiniz.

Söz gelimi sitemizin alan adı Deneme olursa, alt alanımız şu şekilde oluşturuluyor:

  • Google Page Creator: "http://www.deneme.googlepages.com/"

  • Google Sites: "http://www.sites.google.com/site/deneme"

Bu farklılık içerik taşınmasında bir sorun gibi görünmese de asıl sorunun dosyaların taşınmasında yaşanılacağını düşünüyorum. Çünkü Google Page Creator üzerindeki herhangi bir dosyanın kalıcı bağlantısı sabitken Google Sites servisinde değişken bir yapıya sahip. Bunu da aşağıdaki örnek ile açıklamaya çalışayım.

Söz gelimi deneme.jpg adlı bir dosyayı ele alalım. Bu dosyayı Google Page Creator servisine yüklerken ana dizine yükleniyordu. Google Sites servisinde ise her sayfa için ayrı bir dosya dizini mevcut. Bu yüzden Google Sites için de ana bir dizin olması gerekiyor, yada tüm dosyalar Home sayfasının altına yüklenecektir.

Google Sites servisinde dosya dizini
  • Google Page Creator: "http://www.deneme.googlepages.com/deneme.jpg"

  • Google Sites: "http://www.sites.google.com/site/deneme/altsayfanız/deneme.jpg"

Umarım her zamanki gibi Google'a yakışır bir biçimde sorunsuz bir yenilenme süreci olur.

Hiç yorum yok: