18 Kasım 2009 Çarşamba

Ücretsiz Anti Virüs Programları 10 tane

Windows işletim sistemi virüslere karşı tek başına başarılı bir savunma sunabilseydi, bugün dev bir güvenlik yazılımı pazarı göremezdik. Neyse ki bu açığı kapatan ücretsiz paketler de mevcut.

Peki bu anti virüs yazılımları nasıl ücretsiz sunulabiliyor? İlk olarak, yazılım firmaları ücretsiz sürümünden memnun kalınan ürünlerin, belirli bir bedel ödenerek ücretli sürümüne terfi edileceğine inanıyor.

İkincisi de yeteri kadar kullanıcı kitlesi oluşturabilirlerse, şirketlerle yapılan toplu anlaşmalarda elleri daha da güçlenmiş oluyor.

Araç Çubuklarına Dikkat!

İnternet üzerinde bulabileceğiniz en kullanışlı anti virüs yazılımlarını burada bir araya getirdik. Ancak indirmeden önce hatırlatmakta fayda var:

Diğer ücretsiz yazılımlar gibi bazı anti virüs programları da bir araç çubuğu(toolbar) kurulumu ile destek isteyebiliyor.

Eğer kurulum sırasında böyle bir sponsor program talebiyle karşılaşırsanız ve tarayıcınızda fazladan araç çubuğu istemiyorsanız, ilgili adımda doğru işaretlemeyi yaptığınızdan(ya da işareti kaldırdığınızdan) emin olun.




 

DEVAMI İÇİN TIKLA
 Avast Home Free

En popüler ücretsiz anti virüs yazılımlarından biri olan Avast'ın mavi küresine birçok bilgisayarda denk gelmeniz mümkün. Programın en iyi yanlarından biri, kurulum sırasında sadece anti virüs programını yüklüyor olması. Dolayısıyla araç çubuğu ve diğer reklam yazılımlarından kaçınmanız için çaba sarf etmenize gerek kalmıyor.

Zamanlanabilir tarama ve otomatik güncellemelerin yanı sıra, zorlu virüsler için Windows açılışında tarama aracı da içeren Avast, dertsiz tasasız bir kullanım ile popülerliğini hak ediyor.

Avast'ı edinmek için ücretsiz kayıt yapmanız gerekirken, firmadan doğrulama mesajı haricinde hiçbir gereksiz e-posta almıyorsunuz.





AVG Free

Windows kullanıcıları arasında yaygın olan diğer bir ücretsiz anti virüs yazılımı da AVG. Otomatik güncelleme ve zamanlanabilir taramaların yanı sıra, Version 8 ile bir de seçime bağlı AVG Security Toolbar sunan program, bu araç ile web sitelerinin güvenlik dereceleri görüntüleyebiliyor.

Eğer araç çubuğu istemiyorsanız, kurulum esnasında ilgili adımı reddetmeyi(opt out) ihmal etmeyin. AVG Anti-Virus Free Edition yazılımını buraya tıklayarak doğrudan indirebilirsiniz. Bu yazıyı okuduğunuz tarihe bağlı olarak, link ölmüşse, AVG'nin kendi indirme sayfasında Free seçeneğini kullanmanız da mümkün.



A-squared Free 4.0

Emsi Software tarafından geliştirilen ve eskilerin vazgeçilmez programlarından a-squared, Free 4.0 sürümüyle birlikte hem casus yazılımlardan, hem de virüslerden bilgisayarınızı başarıyla koruyor.

Ikarus Anti-Virus motoru ve a-squared Anti-Spyware'in bileşimi olan yazılım, günlük güncellemeleri elle yapmayı gerektirse de, güçlü veritabanı sayesinde kayda değer bir alternatif sunuyor.

A-squared Free yazılımını tek başına buradan, Online Armor Personal Firewall ile bundle edilmiş halini ise buradan ücretsiz indirebilirsiniz.



Avira AntiVir

Hızlı ve isabetli taramalarının yanı sıra, sistem kaynaklarını da daha insaflı tüketmesiyle kullanıcılar arasında sıkça tavsiye edilen ücretsiz yazılımlardan biri olan Avira'nın basit arayüzü ve güçlü koruması, yeni başlayan kullanıcılar için başarılı bir alternatif olmasını sağlıyor.

Avira'yı kurduğunuzda yaşayacağınız tek sıkıntı, her güncelleme esnasında çıkan ve ücretli yazılımın reklamını içeren bir pencere. "Günde bir kez pencere kapatmakla kolum yorulmaz" diyorsanız, Avira'yı ücretsiz olarak buradan indirebilirsiniz.



BitDefender

Araştırma ve geliştirme kanadının elde ettiği bulgularda sık sık haberlerde kendine yer edinen BitDefender'ın ücretsiz sürümü, virüs ve kötücül yazılım korumasının yanı sıra, web trafiğini görüntüleyen bir gizlilik koruma özelliği de içeriyor.

Tarama motorunun hızı ve isabet oranı konusunda sıkıntı çekmeyen BitDefender yazılımını buradan ücretsiz olarak indirebilirsiniz.



ClamWin

ClamWin'in bu yazıdaki diğer programlardan farkı, gerçek zamanlı olarak virüs taraması yapmıyor olması. Yani sabit diskinize zararlı bir dosya yüklendiğinde sizi hemen uyarmıyor.

Bu yönüyle günlük kullanım için ideal olmasa da, ClamWin'in bazı kendine has özellikleri bulunuyor. Örneğin Windows Explorer ile entegrasyon sayesinde, herhangi bir dosyaya sağ tıklayarak tarama yaptırabiliyorsunuz.

Microsoft Outlook ile de birlikte çalışabilen ClamWin, zararlı eklentileri otomatik olarak siliyor. Zamanlanmış taramalar yapmak da ClamWin ile mümkün.

Bu sayfadan
son sürümünü indirebileceğiniz ClamWin'i Spyware Terminator gibi yazılımlarla birlikte kullanmanızda fayda var.



Comodo Internet Security

Özellikle Firewall yazılımıyla kullanıcılar arasında sıkça tercih edilen Comodo'nun Internet Security paketinin ücretsiz anti virüs uygulaması, içerdiği araç çubuğu(toolbar) haricinde kurulumda ve kullanımda hiçbir sorun çıkarmıyor.

Firewall yazılımı
ile birlikte bundle edilen anti virüs yazılımını kurarken, ana sayfanız ve araç çubuğu ile ilgili seçenekleri kaldırarak ekstra kurulumlardan kurtulabilirsiniz.



PC Tools Antivirus

En popüler casus avcısı Spyware Doctor'u yapanların elinden çıkan PC Tools, kolay kullanımlı, anlaşılır arayüzü ile ileri düzey kullanıcılar olmasa da bilgisayarla yeni tanışanlar için ideal bir seçenek olabilir.

Diğer ücretsiz anti virüs programlarındaki bazı detaylı özelliklerden yoksun olsa da, zamanlanmış tarama ve otomatik güncelleme özelliklerini ıskalamayan PC Tools Antivirus, bu sayfada indirilmeyi bekliyor.



Rising Antivirus

Henüz hak ettiği popülariteyi yakalayamamış olsa da, Rising Antivirus de güçlü koruması ve sistem dostu kaynak tüketimi ile ileri düzey teknik özellikler aramayan kullanıcılara hitap ediyor.

Tam tarama konusunda rakiplerinden biraz daha yavaş çalışan Rising Antivirus, bu açığını zamanlanmış taramalar ile kapatabiliyor. Programın son sürümünü buradan indirebilirsiniz.



Spyware Terminator

Esasen tek başına bir anti virüs yazılımı olmayan Spyware Terminator'un bu yazıda yer almasının sebebi, kurulum sırasında daha önce bahsettiğimiz ClamWin ile entegre edilebiliyor olması.

Böylece ikili hem gerçek zamanlı virüs koruması, hem de başarılı bir casus yazılım(spyware) koruması sunabiliyor. AVG ve Comodo'da olduğu gibi Spyware Terminator'u kurarken de araç çubuğu ile ilgili seçeneğe dikkat etmenizde fayda var. Yazılımı buradan ücretsiz edinebilirsiniz.

Hiç yorum yok: