12 Kasım 2009 Perşembe

Windows 7 ve Korsanlar - Windows 7 Orjinal Yapma

Yeni bir Windows'un piyasaya çıkmış olması korsanların iştahını açtı. Windows 7'yi kırmak içinm geliştirilen yöntemler neler? Microsoft bunlara engel olmak için neler yapıyor?
Dünyanın en büyük yazılım şirketlerindeki mühendisler ne kadar uğraşırsa uğraşsınlar korsanlara engel olamıyorlar. Uzun süre uğraşılarak geliştirilen güvenlik sistemleri birkaç gün içinde bilgisayar korsanlarının kurbanı oluyor. Her türlü uygulama, işletim sistemi, oyun ve bunun gibi şey bir süre sonra kırılıyor.




Lenovo'dan sızdırılan ISO, Microsoft'un başına dert oldu

Microsoft'un yeni göz bebeği Windows 7'nin de buna maruz kalmaması imkansızdı. Zaten daha piyasaya çıkmadan önce İnternet ortamına sızdırılan ISO'su sayesinde Windows 7 kırılmıştı. BIOS üzerinden kullanılan yazılımlarla, Windows 7 sisteme önceden yüklenmiş ve aktif edilmiş gibi oluyordu. Yeni bir dizüstü bilgisayar aldığınızda, nasıl beraber gelen Windows'u aktif etmeniz gerekmiyorsa, BIOS üzerinden yapılan bu hileyle aynı bu şekilde bir sonuç elde ediyordunuz.
  
Anlatım Görmek için Konu Başlığına Tıkla



Yeni yöntemler
Demin bahsettiğimiz yöntem şu an için Microsoft'un en çok başını ağrıtan yöntem ve şirket bunu önlemek için uğraşıyor. Ancak öte yandan korsanlar yeni yollar buluyorlar. Windows 7'yi yüklediğinizde 30 gün içinde ürün kodunuzu girip aktifleştirmeniz gerekiyor. Eğer bu süre içinde geçerli bir kod girmezseniz, işletim sistemini kullanamıyorsunuz. Korsanların yeni geliştirdiği yöntem bu sistemi tamamen devre dışı bırakıyor.


Yeni yöntem aktivasyon işlemini ortadan kaldırıyor

Korsanların bulduğu bu yeni yöntem aktivasyon ve lisans ile ilgili Windows sistem dosyalarını siliyor ya da onlara erişimi engelliyor. Bu sayede Windows 7'yi aktif etmeye yarayan slui.exe adlı uygulama başlatılamıyor. Bu exe başlatılamayınca da doğal olarak aktifleştirme işlemi yapmaya gerek kalmıyor.

Orijinali gibi değil
Önceden adı Windows Genuine Advantage olan WAT (Windows Acitvation Technologies) adlı sistem devre dışı bırakılınca, kod girmeden Windows 7'yi kullanılabilir hale getiren bu yöntemin dezavantajları da var. 30 günlük süre bittiğinde Windows sizi aktivasyon konusunda uyarmaya başlıyor. Aktif etmediğiniz için alt tarafta "Bu Windows özgün değil" yazısı çıkıyor ve arka plan siyah oluyor. Ancak bunlara rağmen Windows 7 kullanılabiliyor.


Kırılmış yazılımlarda mutlaka bazı dezavantajlar vardır

Vista zamanında da benzer bir yöntem çıkmış, Microsoft yayınladığı bir güncellemeyle bunu etkisiz kılmıştı. Aynı şeyin yakında yeniden gerçekleşeceğini söyleyebiliriz. Microsoft'un planları dahilinde olan WAT güncellemesinde ya da belki de ilk Service Pack ile bu "crack" yönteminin ortadan kalkacağını söylemek mümkün. Ancak bundan sonra başka bir yöntem ve o yöntemi ortadan kaldıran başka bir güncelleme de mutlaka olacaktır. Bu kısır döngü sonsuza kadar devam edecek anlaşılan.

Hiç yorum yok: