5 Ekim 2010 Salı

Çikolata nasıl yapılır Çikolata ağaci

Çikolata taneleri ağacı ekvator kuşağında bazı bölgelerde yetişir. Yeterli zaman geçtikten sonra taneler olgunlaşır ve toplanır. Kurutma gibi bir takım işlemlerden geçer, daha sonra ise çikolata hazırlanmaya başlar.

Kakao taneleri iyicetemizlendikten sonra dış kabuğunun kurutulması gerekir, dış kabuğu kurutulduktan sonra rahatça içinden ayrılır.Harmanlama dediğimiz aşamada ise her kakao tanesi tek tek incelenir ve ayrıştırılır. Daha sonra kakao taneleri ezilir ve öğütülür.

Ezilmiş çikolata likörü bir takım işlemlerden geçer ve kalitesiz olan kısımlar ayrıştırılır. Daha sonra her biri diğerinden daha ince olan çarklardan geçerek düzleştirilir ve çalkalama işlemine girerler.

Konçlama adı verilen teknik biter bitmez çikolata ısıtılmaya başlar, bu aşamada çikolata sıvı hale gelir ve içine fındık, şeker gibi maddeler eklenir. Ekleme işlemi biter bitmez çikolata kalıplara dökülür ve şekillendirilir. Kalıplarda çikolata hızlı soğutmadan geçer ve donar. Kalıplar biraz ısıtılarak kalıplardan çıkarılır ve paketlenmeye hazır hale gelir.

Hiç yorum yok: