10 Şubat 2011 Perşembe

Cep Telefonu Şarjları Tek Tip Oluyor

Bilindiği gibi, onlarca cep telefonu markası var ve hepsinin şarj cihazı farklılık gösteriyor. Hatta aynı markanın, farklı modelleri arasında bile şarj cihazı farklılığı görebiliyoruz çoğu zaman. Hâl böyle olunca, şarj aleti ve telefon bataryası çöplüğü oluşması kaçınılmaz oluyor. Hele ki, günümüzde aynı anda birden fazla telefon kullanma modası varken böyle bir standart herkes için iyi olacak gibi duruyor. platformunda, geçtiğimiz aylarda Tüm Telefonları Şarj Edecek Cihaz başlığı altında sunulan haberde duyurulduğu üzere,teknoloji alanında güzel gelişmeler yaşanıyor…


Avrupa genelindeki tüm cep telefonları için tek tip bir şarj aletinin geliştirilmesi geçtiğimiz günlerde zaten gündemdeydi. Artık bu gerçek olacak gibi duruyor. AB Komisyonu’nun sanayiden sorumlu üyesi Antonio Tajani, Brüksel’de düzenlediği basın toplantısında 14 farklı firmaya ait cep telefonlarında kullanılabilen şarj aletinin bir örneğini katılımcılara tanıttı. Tajani’nin bu değişimi çok önemsediği ise şu sözlerinden belli oluyor: “Bugün yeni bir dönemin, bir devrimin başlangıcıdır.”

2011 yılı sonlarına doğru tüm Avrupa’ya yayılması düşünülen bu prototip aslında bir mikro USB kablo. Oldukça kullanışlı ve pratik olan bu mikro USB ile uyumlu ilk telefonların önümüzdeki haftalarda üreticiler tarafından piyasaya sürülmesi bekleniyor.

Şu anda piyasada 30 farklı şarj aletinin bulunduğunu düşündüğümüzde, yeni bir cep telefonu almak isteyen kişi için yeni bir şarj aleti de neredeyse zorunluluktu. Haliyle, eski telefon ile uyumlu olan şarj aleti çöp olmaktan kurtulamıyordu. Tajani, tanıttığı bu yeni sistemin uygulamaya geçmesiyle birlikte çevre üzerinde de olumlu etkiler oluşturacağına dikkat çekerek; “Bu yeni kablo sadece hayatımızı kolaylaştırmıyor, bunun aynı zamanda çevreyle ilgili de iyi sonuçları olacaktır.” açıklamasında bulundu.

Bu yeni standardın AB Komisyonu tarafından uygulanan bir direktif değil, 14 üretici ile AB arasında gönüllü bir anlaşmanın ürünü olduğunu da belirtmek gerekiyor. Yeni standartta gönüllü olan firmalar arasında Sony Ericsson, Nokia, Motorola ve Apple gibi dünya devleri de bulunmakta.

Uygulama ile birlikte, yeni kabloların cep telefonu paketi ile birlikte verilip verilmeyeceği de merak konusu… Öyle ki; yapılan açıklamada, ürünün nasıl sunulacağı konusunda bir kural olmadığı, kararın firmalara ait olduğu belirtiliyor.

Ayrıca Tajani gelecekte, fotoğraf makinesi ve MP3 çalarlar için de benzer bir uygulamanın getirilebileceğini açıkladı. Bu yönde üzerinde çalışılan bir tasarının olduğu da ayrıca gelen duyumlar arasında..

Hiç yorum yok: