21 Şubat 2011 Pazartesi

Yapay Zeka İnsan Zekası Savaşı

Yurt dışında, 14-16 Şubat tarifleri arasında düzenlenen bir zeka yarışması sonucunda yapay zeka, insan zekasını yenmeyi başardı. Bu olay birçok medya organında da haber hâline getirildi.

Jeopardy! adlı yarışma sonucunda ortaya çıkan tabloyu kaleme dökmek gerekirse kısaca:”Yapay zekanın zaferi!” şeklinde özetlenebilse de, aslında bu gelişmeler teknoloji ile gelecek muhtemel yıkımların tahminine de ön ayak olabilecek bir gelişme olarak düşünülebilir.


Yapay Zeka Yarışmayı Kazandı

IBM’in süper bilgisayarı Watson, düzenlenen yarışmanın 3 günüde de önde giderek yapay zeka faktörünün önemini bir kez daha gösterdi. Hem de rakipleri alelade rakipler değildi… Rakiplerinden biri bu yarışmayı 74 kez üst üste kazanan Ken Jennings, diğeri ise 3.3 milyon dolar kazanarak yarışma rekoru kıran Brad Rutter idi.

Daha önce de IBM tarafından geliştirilen Deep Blue adlı bilgisayar, dünyaca ünlü satranç oyuncusu Kasparov’u yenmişti. O zaman da büyük yankı uyandırmıştı bu olaylar ve “teknoloji gelişti” söylemleri kol geziyordu.

Yapay Zeka ve Teknoloji ile Gelen Yıkım

Bu gelişmelerin teknoloji alanında yeni imkanlar ve gelişmelere ev sahipliği yapacağını söyleyen kişi sayısı çok, fakat atom bombası öncesinde yaşananlar da teknolojinin ilerlemesi olarak düşünülüyordu fakat bunu bir de Japonya’ya sormak lazım…

İnsan hayatını kolaylaştıracağı iddiasıyla piyasaya sürülen yeni teknoloji ürünleri, insanlığa zarar vermekten başka bir şey yapmıyor. Çeşitli alanlarda hayatı kolaylaştırdığı doğru olsa da büyük yıkımlar her zaman için teknoloji adı altında insanların yaptıkları olmuştur.

Hiç yorum yok: