12 Mart 2011 Cumartesi

İnternete Sansür AİHM’de

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne, engellenen siteler ile ilgili olarak açılan iki dava, incelenmek üzere onaylandı. Mahkeme tarafından verilecek karar büyük bir merakla beklenirken, engellenen internet siteleri ile ilgili emsal teşkil etmesi beklenen karar için on binlerce web sitesi sahibi büyük bir beklenti içerisine girdi.

İç hukuk yolları tamamen tüketildikten sonra AİHM’ye taşınan iki dava şu şekilde:
Yaman Akdeniz tarafından açılan, last.fm sitesinin engellemesi ile ilgili dava.
Alternatif Bilişim Derneği tarafından, Google Sites sitesinin engellenmesi ile ilgili olarak açılan dava.


31 Ocak 2011 tarihinde bu iki davayı birleştirerek incelemeye aldığını taraf ülke Türkiye’ye bildiren AİHM, 16 Şubat 2011 tarihinde de başvuru özetleri ile birlikte hükümete yöneltilen soruları AİHM web-sitesinde yayımladı. İlgili hususlara cevap vermesi için Türkiye tarafına 9 Haziran 2011 tarihine kadar mühlet verdi. Farklı kurum ve kuruluşların da bu başvuruya ilişkin görüşlerin gönderilmesi için son tarih ise 24 Nisan 2011.

Bildiğiniz üzere web-siteleri, yasalara aykırı olduğu iddiası ile kapatılmış, kapatılan site sahipleri de bu engellemelerin “fikir özgürlüğü” çerçevesinde değerlendirilmesini istemişti. Uzun süredir ülke gündemini meşgul eden engellenen siteler mevzusu, daha çok uzun bir periyodu kapsayacak şekilde gündemi meşgul etmeye devam edecek gibi görünüyor…

Hiç yorum yok: