20 Ağustos 2011 Cumartesi

HEMOROİT (BASUR)

Hemoroit makat çevresinde yer alan toplardamar yumağı gerginliğini kaybeder ve meme biçiminde aşağı doğru uzar. Bu nedenle hemoroiti olan insanların yakınmaları çok fazla zamandır sürer.

Kimi durumlarda da yakınmaları bulunmayan ya da hemoroit hastası olduğu halde büyük sorunlar yaşamayan insanlar, makatlarında aniden beliren ve acı veren şişlikler nedeniyle doktora başvurabilmektedir. Bu duruma akut tromboze hemoroit (boğulmuş hemoroid) denir. Şişliklerin çok fazla ağrı yapması nedeniyle bir an önce tedaviye başlanması gerekir.

Sebepleri: Devamlı kabızlık ve ıkınma halleri makat etrafındaki damarlarda basıncın yükselmesine neden olur. Bu yüzden tedavide dışkının yumuşamasını sağlayan ilaçlar büyük role sahiptir. Bu hastalık ırsi yatkınlık sonucu da ortaya çıkabilir. Annesi ya da babası hemoroit olanlarda diğer insanlardan daha fazla hemoroite rastlanır. Acı ve baharat içeren besinlerin çok tüketilmesi de dışkılama sırasında ıkınma ya da hasara neden olabilmektedir.

Belirtileri:

- Kanama

- Şişlik

- Ağrı

- Kaşıntı

- Akıntı

Hastalığın 4 derecesi bulunmaktadır:
Derece: hasta dışkılama sırasında bir miktar kanama sorunu yaşar. Hemoroitler gözle görülecek durumda değildir. Anaskop ile makattan içe doğru bakıldığında gelişmiş olan hemoroit şişlikleri görülür.


Derece: dışkılama sırasında kendine kendine bir dışarı çıkıp bir içeri giren şişlikler nedeni ile kanama ve kaşıntı vardır.


Derece: dışkılamanın ardından şişlikler yalnızca elle içeri girebilir. Hasta şikayetleri artar.


Derece: hemoroit şişlikleri tümüyle dışarıda olur. İçeri giremezler. Şikayetler artarak devam eder.



İç ve Dış Hemoroid: hemoroitin görüldüğü ilk zamanlar sorun iç hemoroitlerde yaşanır. Hastalık ilerledikçe hemoroitte meydana gelen gelişme ve sarkıklık nedeniyle iç ve dış hemoroitler bir araya gelir. Aralarında bir ayrım yapmak zorlaşır.

Tedavi: Hemoroit ciddi alınması gereken bir hastalıktır. Hastalar ileri safhalara geldiğinde aşırı rahatsızlık duyduklarından tedaviye yönelirler. Ancak hemoroit ilerlemeden doktora gidilse ilaç ile tedavi edilebilir. İlerlediğinde ise cerrahi operasyon gerekir.

Hemoroit tedavisi ilk safhasında ilaç kullanmak, acılı ve baharatlı gıdalardan uzak durmak ve kabızlığı gidermek hastalığı gidermeye yetecektir

Hastalığın ikinci safhasında ilaç tedavisiyle beraber ışın tedavisi ve lastikle bağlama tedavileri gerekir. İç hemoroidler cerrahi operasyon gerektirmiyorsa en iyi uygulama lastik bant ile bağlamadır. 5 – 10 dakika kadar süre sürede ağrı hissetmeden gerçekleştirilir. Uygulamanın ardından günlük yaşama dönülebilir.

Üçüncü safhada ise lastikle bağlama ile cerrahi müdahale gerekir. Dördüncü safhada ameliyat ile tedavi edilir. Cerrahi operasyonda hemoroit şişlikleri alınır. Böylece hastalık ortadan kolayca kalkar. Uzun süre boyunca hemoroitin tekrar görülme olasılığının en düşük olduğu uygulama da ameliyattır.

Hiç yorum yok: