20 Ağustos 2011 Cumartesi

Reflü Nedir ? Reflü Belirtileri

Mide asidinin mideden yemek borusuna ve boğaza gelmesi sonucu yemek borusunda oluşan hasara ve yanmaya reflü denilir.
Mide asidinin yemek borusuna ve boğaza gelmesini engelleyen ve mide girişinde bulunan kas, çok sık gevşediği zaman reflü hastalığı görülür. Yutkunmada zorluk yaşamak, kanama olması, boğulacak kadar çok öksürmek, sesin kısılması ve kilo vermek reflü belirtileri arasında yer alır.


Alkol tüketmek ve sigara kullanmak, aşırı yağlı gıdalarla beslenmek, şişmanlamak ise reflünün oluşumuna yardımcı olmaktadır.
Reflü, kesin tanının ardından üç ayrı şekilde tedavi edilebilmektedir. Öncelikle hastanın dikkat etmesi gereken hususlar vardır.

Uzanırken hastanın başı olağandan daha yüksek durmalı, az yemeli, alkol ve sigarayı hiç tüketmemeli, yatmasına 3 saat kala yemek yemeyi bırakmalı, çay ve kahve gibi içeceklerin tüketimini azaltmalıdır. Ayrıca geniş kıyafetleri tercih etmesinde de yarar vardır. Tedavide kullanılan diğer iki yöntem ise ilaç kullanımı ve cerrahi operasyondur. İlaç tedavisi, midenin asit salgılamasını azaltmakta veya asidin tahriş etmesini önlemektedir. Ancak ilaçlar hastanın şikâyetlerine yeterli cevabı veremiyorsa veya kanama oluşmuşsa ameliyat yapılması kaçınılmaz olmaktadır.

Hiç yorum yok: